Fashion Revultion Day

Misschien heb je al wel eens gehoord van the “Who Made My Clothes” hashtag. Deze werd weer gebruikt in de Fashion Revolution week van 24 tot 30 april. Fashion Revolution is een internationale beweging die die oproept tot meer transparantie, duurzaamheid en eerlijkheid in de mode industrie. Ze willen een revolutie creëren om grote veranderingen te maken in de manier waarop kleding wordt geproduceerd en geconsumeerd, zodat er betere kansen komen voor de fabriekswerkers die veel van onze kleding maken.

De Fashion Revolution week met de #whomademyclothes campagne wordt gehouden in april, rond de tijd van de Rana Plaza ramp. Het is nu alweer 4 jaar geleden dat de kledingfabriek in Bangladesh instortte en ervoor zorgde dat meer dan 1000 mensen omkwamen. Om dit te herdenken en het vooral niet te vergeten moedigt Fashion Revolution iedereen aan om de vraag “Who made my clothes?” te stellen aan merken. Hiermee willen ze meer transparantie eisen in de mode productieketen.

Fashion Revolution doet onderzoek in de landen Bangladesh, Cambodja en India om erachter te komen hoe de levens van fabriekswerkers eruit zien en wat ze betaald worden. Ze bezoeken hen wekelijks en laten hen een dagboek bijhouden van hoe hun dagen eruit zien. Op de website is een verslag te lezen van hoe een dag in het leven van een fabriekswerker eruit ziet. Ze doen dit onderzoek om op te staan voor verandering in consumentengedrag en voor het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van de werkers.

Daarnaast heeft Fashion Revolution ook een tijdschrift uitgebracht waarin vanalles te lezen is over het proces van kleding, waarom fabriekwerkers zo weinig betaald worden en waar de prijs van een kledingstuk precies uit opgemaakt is. Erg interessant om te lezen als je meer wilt leren over het verhaal achter mode en inspirerend voor als je zelf ook veranderingen wilt maken in de manier waarop je kleding koopt.

Als duurzame en eerlijke kledingwinkel staan wij natuurlijk helemaal achter de initiatieven van Fashion Revolution. Hoe meer mensen bewust worden en hun koopgedrag willen aanpassen, hoe beter! Wij hopen dat deze beweging steeds groter wordt zodat uiteindelijk iedereen kan profiteren van eerlijke en duurzame mode.

Kijk hier voor het Fashion Revolution tijdschrift: http://fashionrevolution.org/resources/fanzine/

Lees hier meer over de levens van garment workers: http://fashionrevolution.org/workerdiaries/

Reacties zijn gesloten