De grote voordelen van Hennep

Voor deze blog duiken we weer in een ecologische stof en jawel dit keer is het hennep! Nu zal je misschien meteen aan een joint denken ;), maar dit snel groeiende gewas, die twee keer zo snel groeit als katoen, heeft nog zo veel meer doeleinden.

Een leuk weetje over de stof is dat China de plant al meer dan 6000 jaar verbouwt en daar ook nog steeds het meeste hennep vandaan komt. Dit gebeurt voornamelijk door kleine familiebedrijven. Er wordt wereldwijd steeds meer geëxperimenteerd met hennep voor textiel en er zijn nu zelfs technieken in ontwikkeling om de stof te verwerken op dezelfde machines als katoen. De stof heeft zoveel voordelen dat wij ons afvragen waarom het 6000 jaar heeft geduurd voordat de stof pas zijn grote bekendheid heeft verkregen.

Wij zullen altijd groot fan van katoen blijven vanwege het grote draagcomfort, maar hennep wint wel een heel aantal punten door de volgende voordelen:

  • Het waterverbruik is vele malen lager dan bij katoen.
  • Er zijn bijna geen pesticiden nodig bij het verbouwen ervan omdat het zeer weinig insecten aantrekt.
  • Hennep voorkomt de groei van onkruid op een natuurlijke manier.
  • De plant groeit twee keer zo snel als katoen, waardoor er meerder keren per jaar geoogst kan worden.
  • Het is een vezel die tien keer sterker is dan katoen, daardoor is een kledingstuk gemaakt van hennep zeer duurzaam en gaat het lang mee.
  • Hennep kleding voelt zacht, valt soepel en draagt luchtig. Het is sterker, slijt minder snel, en neemt minder snel geurtjes op.
  • De plant kan gebruikt worden als een ‘schoonmaak gewas’ om afvalwater te zuiveren. In Chernobyl wordt het verbouwd om nucleaire vervuiling in de grond op te ruimen. Uit verschillende studies blijkt dat hennepteelt betere voorwaarden schept voor biodiversiteit dan de meeste andere monoculturen. Wat dat betreft zou je dus kunnen zeggen dat een veld met hennep beter is voor de natuur dan veel andere landbouwgewassen.

Na het opnoemen van al deze voordelen denk je misschien; waarom gebruikt niet iedereen altijd hennep? Dit komt omdat de stof één groot nadeel heeft wat stoffen als katoen en Tencel niet hebben. De stof is heel stug waardoor het vaak nabewerkt moet worden of gecombineerd moet worden met bijvoorbeeld katoen. Dit is dan weer zeer productie intensief en is dus nog niet optimaal in duurzaamheid.

Eén van de merken die wij verkopen die met hennep werkt is Hempje. De Amsterdamse creatieveling Clarence Savi maakt en kleurt alle hempjes met de hand in zijn atelier. Hempjes zijn gemaakt van 45% hennep en 55% organic katoen en geven alle voordelen die we hierboven hebben opgesomd als het gaat om zachtheid, soepelheid en luchtigheid.

Shop ze hier:

Reacties zijn gesloten