HEMPJE

In de winkel verkopen wij al een tijdje het Amsterdamse merk; Hempje. Hempje wordt in Amsterdam Oost met de hand gemaakt  en gekleurd door Clarent Savi. Wij zijn super fan van Savi (zijn roepnaam!) en we wilden al geruime tijd achter de schermen van het hele proces een kijkje nemen .

Vorige week zijn wij  in zijn atelier langs geweest en we vertellen graag hoe alles in zijn werk gaat!

Savi werkt voor zijn Hempjes met een hoge kwaliteit stof die gemaakt is van Hennep en Organic Katoen. Wat hij ons vertelde is dat Hennep enorm veel duurzame voordelen heeft. Ten eerste is Hennep een makkelijk te kweken plant. Het groeit snel en heeft heel weinig water nodig. Ten tweede blijft de kleuring t.o.v. katoen in de vezel achter i.p.v. eromheen waardoor de kleur langer mooi blijft.

De collectie is geen massaproductie maar wordt per klant, per order gemaakt. Dit is qua tijd voor hem nog goed te doen en hij kan dus alles  tot nu toe nog zelf maken. Om een beter beeld te geven heeft hij  voor ons  een top gemaakt waarbij wij konden meekijken. Je weet natuurlijk wel ongeveer hoe een kledingstuk wordt gemaakt, maar de details, dat wisten we niet. Het begint bij het uitsnijden van de stof. Patroondelen heeft hij al, vervolgens worden de patroondelen uitgesneden en daarna kan het naaiwerk beginnen. Het gaat allemaal op volgorde dus eerst wordt de bovenkant gedaan, dat wordt dan gelocked en daarna komt de band erop. Dit gebeurt precies hetzelfde bij de mouwen en nadat dat is gedaan worden de zijkanten aan elkaar gestikt en zo heb je een Hempje (nog wel ongekleurd). Nu klinkt het gemakkelijk maar dat was het echt niet! In dit proces zit heel veel werk en dan hebben we het nog niet eens over het kleuren gehad! Het kleuren is dan nog eens een vak apart dat veel tijd kost. Het hele proces van het kleuren hebben wij niet meegemaakt, omdat het lang moet weken en drogen. Wel hebben kunnen zien hoe het na een dag in een badje eruit kwam en hoe de nieuwe, net gemaakte Hempjes een mooie groene kleur kregen. Eerst moet er natuurlijk bepaald worden welke kleur ze moeten worden  en zodra dat is bepaald kan het mengen beginnen. Savi gebruikt alleen primaire kleuren om te mixen.  De secundaire kleuren die je door het mixen krijgt worden toegepast op de Hempjes. Zodra de kleur is aangemaakt worden ze  samen met het kleurmengsel in een apparaat gedaan die het kleurmengsel en de tops in beweging houden. Nadat dat is gedaan kan het uitspoelen, wassen en drogen beginnen. Wij vonden het super inspirerend om zoiets van dichtbij te zien. Een Nederlandse productie is tegenwoordig toch wel heel bijzonder!

Reacties zijn gesloten