Piñatex: leer gemaakt van ananas

Op zoek naar een vegan alternatief voor leer? Het bedrijf Ananas Anam heeft een nieuw natuurlijk en duurzaam textiel ontwikkeld, genaamd Piñatex. Een stof die is gemaakt van de vezels van ananas.

De Piñatex vezels zijn een bijproduct van de ananasoogst waardoor er geen extra land, water, mest of bestrijdingsmiddel gebruikt hoeft te worden om het te produceren. Het is dus niet alleen een mooi en diervriendelijk alternatief voor leer, maar het gaat ook nog eens verspilling tegen. Hiermee is het dus een erg duurzaam product. Daarnaast zorgt het ook voor extra inkomen voor ananasboeren en creëert het meer arbeidskansen voor landen waar de ananas groeit.

Piñatex is gecreëerd door Dr Carmen Hijosa, zij werkte jarenlang in het ontwerpen en fabriceren van leren producten voordat ze onderzoek ging doen naar de ontwikkeling van natuurlijke materialen. De doorbraak kwam toen ze merkte dat ze een textiel kon maken wat zich kan binden zonder te breien of weven, een textiel gemaakt van de lange vezels uit ananasbladeren. Haar werk resulteerde in de creatie van Piñatex. Carmen Hijosa en haar team werken vanuit Londen samen met de Philipijnse boeren die de vezels winnen uit de ananasbladeren. De vezels worden vervolgens door een bedrijf in Spanje verwerkt en getransformeerd in Piñatex.

Piñatex kan gebruikt worden voor schoenen en tassen, maar ook voor meubels en bijvoorbeeld autobekleding. Het heeft vele voordelige eigenschappen, het is namelijk sterk, zacht, licht, flexibel, het ademt en het kan makkelijk bedrukt worden. Op de website van Ananas Anam is het mogelijk om grote hoeveelheden Piñatex te kopen voor als je een ontwerper bent, maar er zijn ook op verschillende andere website al producten te vinden die zijn gemaakt met Piñatex. We zetten er hier een paar voor je op een rijtje:

Piñatex horloges van TIME IV CHANGE

Piñatex portemonnees, riemen en tassen van Nisnas Industries

Vegan Ananas Collection van Maravillas Bags

Piñatex schoenen van Nae Vegan

Reacties zijn gesloten