SPOTS x WNF

Bedreigde grote katten staan vandaag centraal op de World Wildlife Day van de Verenigde Naties. Het Wereld Natuur Fonds en de Stichting Spots organiseren in Amsterdam de actie ’Wilde poezen in de uitverkoop’.

„Niet alleen leeuwen, maar ook tijgers, cheeta’s, luipaarden en panters worden serieus met uitsterven bedreigd. Er is veel meer bewustwording nodig bij regeringen, reisorganisaties en toeristen om deze dieren te beschermen en de illegale handel uit te bannen”, vindt Simone Eckhardt van belangenclub Spots.

Er zijn wereldwijd volgens haar nog maar 20.000 leeuwen in het wild over. „Dat waren er ooit 200.000. Tijgers zijn er minder dan 4.000, cheeta’s hooguit 7.000. Er wordt op gejaagd, ze worden als huisdier verkocht of ze worden dood of levend gesmokkeld ten behoeve van zogenaamde geneeskrachtige natuurproducten en trofeeverzamelaars. Ook de knuffelfarms in zuidelijk Afrika zijn in werkelijkheid funest voor het voortbestaan van deze roofdieren.”

Zaterdagmiddag worden modellen gebodypaint in de Geitenwollenwinkel op de Utrechtsestraat 37 in Amsterdam. „Als wilde katten gaan ze in de etalage om duidelijk te maken dat het zo niet langer kan en dat aan alle kanten druk moet worden uitgeoefend op autoriteiten en bestuurders om in te grijpen. Er gebeurt niet genoeg om leeuwen en tijgers te redden van de ondergang”, aldus Eckhardt.

De ’grote poezen’ gaan volgens haar straks ook de straat op om winkelend publiek in het centrum van Amsterdam te informeren en waarschuwen over ’de snel verergerende noodtoestand’ in de uitgestrekte Afrikaanse en Aziatische natuur.

„Het is hoogtijd dat safari’s en jacht drastisch worden aangepast aan de veranderende omstandigheden rond bedreigde dieren. Hun leefgebied moet weer verder worden uitgebreid, toeristenmassa’s moeten worden geweerd en stropers moeten keihard worden uitgeroeid”, meent Eckhardt.

Simone Eckhardt kan alle hulp gebruiken, dus wordt donateur –> Stichting Spots

Reacties zijn gesloten