Tencel, de ecologische stof van de toekomst

Deze blog gaan we het eens niet over een merk of designer hebben maar over een materiaal: Tencel.

OK, stiekem hebben we het toch een beetje over een merk. Tencel is namelijk een merknaam voor het materiaal dat Lyocell genoemd wordt. Lyocell wordt verkregen door houtpulp te behandelen met amineoxide, maar tenzij scheikunde je lievelingsvak was mag je dat meteen weer vergeten. Bottom line: de stof komt van bomen. Maar voordat je aan de horrorbeelden van kilometers kaalslag in het regenwoud begint te denken: De bomen die gebruikt worden, komen van “sustainable tree farms”. Letterlijk vertaald: duurzame boomboerderijen (leuk woord voor een potje galgje!)

Tom Burrow, project manager bij Lenzing Fabrics (het bedrijf dat de stof heeft gepatenteerd en vervaardigt) legt uit:
“De bomen die gebruikt worden om Tencel te maken zijn Eucalyuptusbomen die worden gekweekt in Zuid-Afrika op land waar de bodemkwaliteit erg laag is. Dit land is dus niet geschikt voor landbouw, maar de eucalyptusboom gedijt hier goed. De opbrengst per hectare is erg hoog omdat eucalyptusbomen snel groeien en daarnaast hebben ze zeer weinig pesticide nodig tijdens het groeiproces. In de laatste jaren voor de boom geoogst wordt zijn er zelfs helemaal geen chemicaliën nodig. Voor irrigatie zijn de bomen vooral afhankelijk van de regen.”
Weinig waterverspilling en chemicaliën dus. We like.

Tencel-boompulp-duurzaam

Nou is op zich een stof die van bomen gemaakt wordt niks nieuws, want dat wordt viscose ook (het patent hierop werd in 1892 al aangevraagd door een Brit), maar in tegenstelling tot het proces wat Viscose voortbrengt heeft Tencel een zogeheten ‘closed loop’ systeem. Dit houdt in dat ongeveer 99.05 % van het niet-chemische oplosmiddel en water dat gebruikt wordt voor de productie weer opgevangen en hergebruikt wordt. Minpuntje is dat het proces helaas wel weer veel energie kost, maar de verspilling is minimaal. Ook zijn de fabrieken die de stof produceren erop ingesteld en ingericht om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken.

Daarnaast werkt de duurzaamheid en kwaliteit van Tencel ook door voor jou, de consument: Tencel heeft geen wasverzachter of blekende wasmiddelen nodig en het kan prima op een korter wasprogramma gewassen worden, waardoor je thuis minder water verbruikt.

Allemaal leuk en aardig, maar is het wat, dat Tencel? Een stof kan dan wel eco verantwoord zijn; als het als een stugge aardappelzak om je heen hangt heb je er nog niks aan (tenzij je misschien heel katholiek bent en graag boetegordels draagt).

Maar fear not! Het is fijn. Het is lekker zacht, niet zo gevoelig voor kreukels als katoen, krimpt minder, ademt meer en is ook nog behoorlijk sterk, wat waarschijnlijk de reden is dat de stof veelal voor sportkleding gebruikt wordt. Ook belangrijk: Tencel is goed te combineren met andere materialen waardoor je fijne blends krijgt en volledig biologisch afbreekbaar. Hopelijk hebben we je een beetje enthousiast gemaakt voor dit fijne materiaal. Mocht je al shoplustig de eerste de beste winkel in willen rennen om nu een mooie Tencel blouse te gaan kopen weet dan dat je natuurlijk ook bij ons terecht kan.
Veel van de merken die wij verkopen gebruiken de stof ook. Zoals: Groceries Apparel, Armedangels, l’Herbe Rouge en natuurlijk onze eigen Geitenwollenshirts!

Shop bij ons L’Herbe Rouge Tencel items:

Reacties zijn gesloten