Twee opties voor een vegan 3-gangen kerstmenu

Wil jij dit jaar ook een duurzame kerst? Dan adviseren wij om een vegan kerstmenu samen te stellen, geen of duurzame kerstcadeaus te kopen en vooral te denken aan de miljoenen dieren en mensen die niet zo een heerlijk kerst hebben als wij. Vooral het eten van een plantaardig dieet geeft een grote impact op een beter milieu en dus helpen we je graag een handje dit te verwezenlijken. We hebben twee 3-gangen menu’s voor je samengesteld met een optie voor elke gerecht. Het zijn geen hele ingewikkelde menu’s dus mocht je een goede kok zijn of al meer ervaring met vegan koken dan kan je online nog veel meer lekkere en iets ingewikkeldere gerechten vinden ūüėČ Merry Christmas!

Aperitief:

Guacamole 

Ingredi√ęnten
3 grote, rijpe avocado’s
¬ľ rode of gele ui, van middelmatige grootte
1 handjevol verse koriander, grofgehakt
1 kleine tomaat, in stukjes gesneden
1 teentje knoflook, geperst of fijngehakt
1 stronk bleekselderij, fijngehakt
¬Ĺ rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
sap van 2 limoenen
1 flinke snuf zout

Bereidingswijze
Snijd de avocado‚Äôs doormidden, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees in een kom. Zorg er tijdens het snijden van de tomaten voor dat je eerst de zaadlijsten verwijdert zodat het geheel niet te vochtig wordt. Doe alle ingredi√ęnten in een kom met de avocado en prak alles fijn met een vork. Doe het niet in een blender, er horen namelijk stukjes in te zitten. Voeg wat zout toe naar smaak en eet de guacamole met wortels √≥f natuurlijk gewoon met lekkere tortilla chips.

Bron: www.dehippevegetarier.nl/gezonde-guacamole-met-bleekselderij

Of

Komkommercocktail

Ingredi√ęnten
1  komkommer
10 takjes koriander
100 g zwarte olijven zonder pit
500 ml wit druivensap
1 tl tabasco
mooie prikkers
blender of sapcentrifuge
cocktailglazen

Bereidingswijze
Haal met een dunschiller sierlijke mooie slierten zonder zaadlijst van de komkommer. Steek de prikker door een uiteinde van de komkommer en rijg er een olijf aan. Herhaal dit 3 keer zodat je een slinger krijgt. Maak één prikker per persoon. Pluk voor elk glas een mooi blaadje koriander. Pers alle overgebleven koriander en komkommer in de blender of sapcentrifuge tot sap. Meng komkommer sap, druivensap en de tabasco en voeg een snufje zout toe. Voor eventuele behoeften kunt u er ook een beetje wodka aan toevoegen.

Voorgerecht:

Bruschetta

Ingredi√ęnten
1 stokbrood
¬Ĺ teentje knoflook
1 el olijfolie
8 tomaten (mollig, rijp), fijngesneden
¬Ĺ kop rode ui, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 bosje verse basilicum, fijngehakt
1 eetlepel balsamico azijn
¬Ĺ theelepel zeezout
2 el olijfolie pekel of olijfolie
2 eetlepels Kalamata olijven, fijngesneden
Verse basilicum
Handvol rucola (optioneel)
Balsamico azijn (optioneel)

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden). Snij het stokbrood in 1,30 cm plakjes op een hoek. Leg de stukjes op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie (optioneel). Bak 5-7 minuten goudbruin. Snijd een teentje knoflook in de helft. Verwijder de geroosterde stokbrood uit de oven en wrijf het teentje knoflook over de warme sneetjes stokbrood. Meng de tomaten, rode ui, knoflook, basilicum, balsamico azijn en zeezout in een grote kom, goed mengen maar wel voorzichtig anders maak je de producten stuk. Schep de bruschetta mengsel op het stokbrood. Garneer met olijven, verse basilicum, rucola en balsamico azijn (optioneel). Serveer meteen uit na het opbouwen van de bruschetta.

Of

Roggebrood-Humus

Ingredi√ęnten
400 g humus (zongedroogde tomaten)
3 plakjes Brabants roggebrood
3 el groene olijven
3 el zwarte olijven
olijfolie extra vierge
300 ml sherryazijn
1 el poedersuiker
1  rodepeper
100 g dadels zonder pit
olijfolie om in te bakken
100 g ongezouten gemengde noten
75 g veldsla

Bereidingswijze
Leg de humus tussen plasticfolie uit tot een dikte van 0,5 centimeter en leg minstens 20 minuten in de vriezer om op te stijven. Steek met een ronde steker cirkels uit de sneetjes roggebrood. Maal voor de tapenade de olijven met een flinke scheut olijfolie extra vierge in het staafmixerbakje met de staafmixer tot een smeu√Įge olijventapenade. Steek met de steker cirkels uit de hummus.¬†Maak in de stekers torentjes van roggebrood, hummus en olijventapenade. Herhaal dit tot de stekers bijna tot aan de rand gevuld zijn. Dek de torentjes af met plasticfolie en zet ze tot gebruik in de koelkast. Haal ze circa 10 minuten voor het serveren uit de koelkast zodat ze op temperatuur kunnen komen.¬†Kook de sherryazijn met de poedersuiker in circa 10 minuten tot siroop. Laat de siroop iets afkoelen. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in halveringen. Roer de peper door de siroop.¬†Snijd de dadels in ringetjes. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de dadels circa 5 minuten zodat de buitenkant een beetje karamelliseert. Voeg de noten toe en bak circa 3 minuten mee. Meng de veldsla met een klein scheutje olijfolie extra vierge.¬†Haal de roggebrood-hummusrolletjes uit de stekers en zet ze in het midden van borden. Lepel de pepersiroop eromheen en schep de dadels met noten erop en eromheen. Leg een toefje sla op de torentjes.

Bron: www.healthbeautymind.com/index.php/mijn-vegan-kerst-diner

Hoofdgerecht:

Lasagne

Ingredi√ęnten
Lasagnebladen
1 courgette, in plakken
1 aubergine, in plakken
1 tomaat, in plakken
2 eetlepels cashewnoten
2 eetlepels edelgistvlokken
peterselie (garnering)
olijven (garnering)

saus:
een kleine ui, versnippert
twee teentjes knoflook, gesneden
1 blik gepelde tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
een halve theelepel rozemarijn
paar snuffen peper
1 theelepel suiker/rijststroop/agave
snufje zout

Bereidingswijze
Leg de plakken aubergine op een ovenrooster. Zet de oven op 230 graden en schuif de plakken in de oven. Na ongeveer 4-5 minuten is de aubergine bruin en gaar aan de binnenkant. Verlaag de temperatuur van de oven naar 220 graden.Voor de saus verwarm je een klein scheutje olie in een pan en bak de ui voor 3-4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee. Doe ondertussen alle andere saus ingredi√ęnten in een blender of keukenmachine. Mix vervolgend nog de knoflook & ui mee. Pak je ovenschaal erbij. Begin met een laagje saus op de bodem. Leg de lasagnebladen erop en druk ze een beetje aan. (Zo kunnen ze goed koken in het vocht en blijven ze niet hard.) Leg de helft van de aubergine plakken en courgette plakken erop. Smeer een dikke laag saus over de groenten en verdeel weer wat lasagnebladen erover. Leg de andere helft van de groenteplakken erop en eindig met een dikke laag saus. Verdeel de tomatenplakken op de bovenkant. Mix de cashewnoten met de edelgistvlokken even kort in de keukenmachine tot kleine stukjes noot. Strooi dit als laatste stap over de lasagne. Dek de ovenschaal af (met bijv. folie) en zet voor 30 minuten in de oven. Haal na 30 minuten de folie eraf en bak nog 10 minuten in de oven. Let wel op dat de cashewnoten niet verbranden. Laat heel een klein beetje afkoelen en garneer met de peterselie en olijven.

Bron: www.degroenemeisjes.nl/veggie-lasagne

Of

Bloemkool uit de oven

Ingredi√ęnten
4 teentjes knoflook
1 theelepel gerookte paprika
¬Ĺ een klein bosje verse tijm
olijfolie
zeezout
vers gemalen zwarte peper
1 citroen, schil en sap
1 grote bloemkool, (1kg) met de buitenste bladeren er nog op
4 eetlepels droge sherry
1 x 400 g blik pruimtomaten
40 g geschaafde amandelen
¬Ĺ bosje verse bladpeterselie
extra vergane olijfolie

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de knoflook, voeg toe aan de gerookte paprika, zeezout en zwarte peper met de knoflook pers. Dit doe je in een kom. Voeg in het midden van de kom twee eetlepels olijvenolie toe. Roer dit voorzichtig door elkaar. Hou de citroen nog apart. Snij de buitenste bladeren van de bloemkool af. Snij ook de steel eraf, zodat de bloemkool mooi in de ovenschotel kan zitten. Gooi de steel niet weg, maar snij die in stukken en leg die ook in de schaal. Snij daarna een kruis in het hart van de bloemkool, let op! Zorg ervoor dat de bloemkool heel blijft. Smeer daarna het kruidenmengsel over de bloemkool. Leg de helft van de tijmblaadjes ook in de schaal en tussen de bloemkool. Leg de bloemkool in een medium braadpan. Giet de sherry over de bloemkool heen, knijp daarna een halve citroen uit over de bloemkool. Dek de braadpan af en leg de bloemkool in de oven voor 1 uur en 10 minuten (het is eventueel ook mogelijk dat de bloemkool al eerder gaar is) verwijder bij de laatsten 20 min de deksel.

Bron: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/whole-roasted-cauliflower

Desert:

Mindblowing pear

Ingredi√ęnten
1 peer
een halve beker peren sorbet-ijs
een paar stukjes pure chocolade
anijszaadjes
rietsuiker

Bereidingswijze
Schil de peer en vergeet niet het klokhuis eruit te halen! Zet een pan op het vuur, leg de peer erin en bestrooi hem met suiker. Voeg hier 1 eetlepel water bij en strooi er wat anijszaadjes overheen. Laat het geheel een minuut of 8 opwarmen. De peer moet warm, maar nog wel stevig zijn. Als het goed is, is de suiker nu gekarameliseerd. Smelt ondertussen de chocolade in een bakje in de magnetron. (maak het jezelf niet moeilijk met au-bain-marie) Schep het sorbetijs over twee bordjes. Leg de stukken peer er naast. (twee per bordje) Giet de gesmolten chocolade zorgvuldig over het ijs en de peer. De chocolade zal hard worden en sierlijk op het bordje blijven liggen.

Bron: www.degroenemeisjes.nl/mindblowing-pear

Of

Karamel – Chocolade Plak

Ingredi√ęnten
8 dadels
3 eetlepels amandelmeel
1 eetlepel gesmolten kokosolie
snuf zout
Caramel
10 medjool dadels, ontpit
1 eetlepel amandelpasta of pindakaas
2 eetlepels water
fijngehakte geroosterde amandelen
Chocolade-laag
1 reep pure 70% vegan chocolade
2 eetlepels kokosolie
fijngehakte pistachenootjes

Bereidingswijze
Meng de dadels, amandelmeel, kokosolie en het snufje zout in je foodprocessor totdat je een samenhangend geheel krijgt. Plaats dit in je met bakpapier beklede bakvorm en zet het even in de koelkast. Dan plaats de dadels, water, amandelpasta (de bruine niet de witte) in je foodprocessor en laat het draaien totdat je ‚Äėcaramel‚Äô substantie hebt. Haal je bakvorm eruit en besmeer deze laag op de bodem. Hak de geroosterde amandelen fijn en strooi deze over de caramel laag. Zet in de vriezer. Dan smelt au-bain-marie de chocolade in een pannetje en voeg hierbij de kokosolie toe totdat het allemaal gesmolten is. Mix goed en giet dit op de caramel laag. Gooi hierbij gelijk de pistachenootjes erop. Zet dit in de vriezer voor 5 minuutjes. Je wilt de stukken snijden als de chocolade nog een beetje zacht is. Haal de slice even uit de vriezer en snijd (nu de chocolade nog niet helemaal hard is geworden) de reep¬†in gelijke stukken. Zet daarna weer terug in de vriezer zodat de chocolade helemaal stolt! Hij is machtig maar ZO lekker. Je kan de stukken invriezen voor een aantal weken zodat je altijd een lekker stuk chocolate slice hebt!

Bron: www.lisagoesvegan.com/raw-caramel-chocolate-slice

Reacties zijn gesloten