Wij introduceren: Vegan en duurzaam tassen merk Matt & Nat

‘Live beautifully’, dat is het motto van het veganistische tassenmerk Matt & Nat (MAT(T)erial & NATure). ‘Leef mooi’, in de breedste zin van het woord: zorg goed voor de aarde, want de aarde zorgt goed voor ons.

“We houden van de aarde. Ons doel is om ermee in harmonie te werken om duurzame, ecologische, hoge kwaliteit én modieuze mode-accessoires te maken. We zijn niet perfect, maar we willen onszelf steeds blijven verbeteren,” zegt Manny Kohli, president en CEO van Matt & Nat. “The vegan spirit of Matt & Nat will live on.

Matt & Nat ontstond in 1995 in Montreal en heeft zich van meet af aan gefocust op diervriendelijk ondernemen. Ze mogen inmiddels bekende veganisten zoals Natalie Portman, Charlize Theron en Paul McCartney tot hun fans rekenen.

“Het voelde natuurlijk aan voor ons om geen dierlijke producten te gebruiken voor onze tassen. Simpel gezegd: we houden van dieren en we willen ze geen pijn doen. Door de jaren heen hebben we geëxperimenteerd met – onder andere – gerecycled nylon, karton, rubber en kurk. Sinds 2007 hebben we ons voorgenomen om alleen nog maar voeringstoffen te gebruiken die van gerecyclede petflessen (dat zijn ongeveer 120.000 flessen per jaar) zijn gemaakt en ook zijn we begonnen om materiaal van gerecyclede fietsbanden op te nemen in onze collectie.” Daarnaast proberen ze de designs zo tijdloos mogelijk te maken en is het materiaal heel duurzaam: je doet er lang mee en hoeft dus niet elk half jaar een nieuwe tas te gaan kopen.

Het Matt & Nat hoofdkwartier bevindt zich in Ottowa, Canada, alwaar ze een close-knit team vormen. “Ons hoofdkantoor in Ottowa is een ‘cruelty-free zone’; de laatste vrijdag van iedere maand komt al het personeel bij elkaar en viert de verjaardagen van de werknemers die die maand jarig zijn geweest – met vegan cupcakes.”

Ook worden de eigenaren van de fabrieken die de Matt & Nat tassen en portemonnees produceren vaak opgezocht; ook zij worden beschouwd als deel van de Matt & Nat familie. “Een van onze fabrieken hanteert de SA8000 standaard (SA8000 is een standaard voor goede arbeidsomstandigheden; SA staat voor Social Accountability). We hopen dat we deze standaard een steeds groter deel kunnen laten uitmaken van onze productie.”

Matt-Nat-bonaventura-gympen-zwart-2-geitenwollenwinkel-amsterdam
Matt-Nat-atwater-schoenen-wit-2-geitenwollenwinkel-amsterdam

In de beginfase van Matt & Nat was de grootste uitdaging om mensen ervan te overtuigen dat je ondanks het niet gebruiken van leer toch kwaliteitsproducten kon bieden. Toch is het gelukt. Hoe? “We zijn erg soft in onze aanpak,” zegt Inder Bedi, de founder van Matt & Nat, “We don’t shove the whole animal rights thing down people’s throats.

Maar wel uit het raam! In juni 2009 werd een menigte Matt & Nat fans op de parkeerplaats naast het kantoor verblijd met 30 producten die – gratis en voor niets – uit het raam van de derde verdieping werden geworpen, wat voor hilarische taferelen zorgde die je dankzij YouTube met eigen ogen kunt bewonderen.

Volgens Bedi is hun succes ook te danken aan het feit dat Matt & Nat echt luistert naar de wensen van hun klanten. Regelmatig gaan ze langs bij winkels en retailers die hun producten verkopen en maken dan een babbeltje met de inkopers, managers en het winkelend publiek. “Sommige bedrijven zijn zo druk bezig met designen, dat ze vergeten om aan hun klanten te vragen wat zij nou graag willen.” Dit vertaalt zich naar enorm gebruiksvriendelijke tassen die ook nog eens diervriendelijk, hip en duurzaam zijn. Wij denken dat de vegan spirit van Matt & Nat het nog ver zal schoppen…

Bij ons shop je de Matt & Nat collectie hier.

Reacties zijn gesloten