Vegapril; eet een maand geen vlees of vis

Doe je mee met #Vegapril?

Onze goede vriend Danny van Steijn besloot om deze hele maand geen vlees en vis te eten en nodigt jou uit om ook mee te doen. In #Vegapril eten we de hele maand vegetarisch (en veganistisch) en we wilden jullie graag wat inspiratie geven voor heerlijke vega recepten. Nog een paar weken te gaan in april en daarom delen wij 5 ontbijtjes, 5 lunch ideeën, 5 x avondeten en 5 tussendoortjes, zodat je de rest van de maand kunt genieten van al deze yummie veggie en vegan deliciousness.

**ONTBIJT**

Homemade granola
Wil je het jezelf écht makkelijk maken en gewoon de hele week hetzelfde ontbijtje eten? Dat kan met deze heerlijke zelfgemaakte granola. Hoeveelheden kun je zelf bepalen naar eigen wens. Het is natuurlijk mogelijk om nog allerlei extra ingrediënten toe te voegen, maar hier is de basis:
havervlokken
noten naar keuze:
-amandelen
-walnoten
-cashewnoten
-pecannoten
-agavesiroop

Mix de havervlokken en de noten met de agavesiroop. Bij 500 gram havervlokken ongeveer 3 volle eetlepels. Rooster dit 15 tot 20 minuten in de oven op 200 ˚C en schep elke 5 minuten om zodat alles gelijkmatig goudbruin wordt. Laat afkoelen en voeg daarna optionele ingrediënten toe:

Optioneel als toevoeging:
rozijnen
gedroogd fruit
zaden
kokos

Kokosnoot-soja yoghurt met vers fruit en granola
De homemade granola heb je natuurlijk niet voor niks gemaakt, dus nu geven we een tip waar hij mee gecombineerd kan worden. De Alpro Mild & Creamy soja yoghurt van de Albert Heijn is een heerlijke optie als ontbijt. Er zit helaas wel suiker is, dus als je een gezondere optie wilt kun je ook kiezen voor gewone soya yoghurt. Top dit met de heerlijke homemade granola, verse aardbeien en blauwe bessen en klaar is je ontbijtje!

Smoothiebowl
Een smoothiebowl klinkt heel fancy, maar het is super makkelijk om te maken! De doosjes bevroren fruit van de supermarkt zijn hier ideaal voor. Doe een banaan, handje vol bevroren mangostukjes en een zelfde hoeveelheid bevroren frambozen in de blender en mix door elkaar. Wil je de smoothie iets romiger maken, dan kun je er soya yoghurt bij doen. De smoothiebowl is op zichzelf super lekker, maar als je het nog iets voedzamer wilt maken is het ook heerlijk om de granola erbij te eten of nog extra vers fruit als topping te gebruiken.

Havermoutpap
Dit eeuwenoude recept is super easy, gezond en ook nog eens goedkoop! Het enige wat je nodig heb is havermout en een type melk. Het kan ook met water, maar dan heeft het minder smaak. Rijstmelk is een lekkere optie omdat die al zoet is van zichzelf, maar je kunt ook havermelk, amandelmelk, sojamelk of kokosmelk gebruiken. Gebruik ongeveer de hoeveelheid melk die past in het schaaltje waar je ontbijt uit eet. Doe dit in een pan en voeg 5 tot 6 volle eetlepels havermout toe. Breng roerend aan de kook en laat vervolgens 1 minuutje op laag vuur met de deksel erop doorkoken. Zet dan het vuur uit en laat nog een minuutje staan met de deksel erop. Daarna kun je het in een bakje doen, als hij nog wat dik is kun je altijd wat extra melk toevoegen. Het verschilt wel per melksoort hoe dik de pap vanzelf wordt, maar in dit recept houden we rijstmelk aan. Je kunt de pap zo eten of er fruit naar keuze aan toevoegen, yum!

Banana-Blueberry Pancakes
Voor 4 pannenkoekjes heb je nodig:
1 grote rijpe banaan
90 gram havermeel (havervlokken vermalen in de keukenmachine of kant-en-klaar meel)
250 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld havermelk of ongezoete amandelmelk)
1/2 theelepel bakpoeder
plantaardige olie voor het bakken

Saus:
sap van 2 sinaasappels
hand (bevroren) blauwe bessen
flinke scheut maple syrup

Prak de banaan met een vork en mix met het meel, bakpoeder en de plantaardige melk. Verhit vervolgens een klein scheutje (kokos)olie in een koekenpan en bak 4 pannenkoekjes van het beslag. Mix het sinaasappelsap met de bessen en maple syrup in een blender. Verwarm de saus in een pannetje en schenk over de pannenkoekjes.
Recept van: http://www.degroenemeisjes.nl/gezonde-bananenpannenkoeken/

**LUNCH**

Avocado on toast
Wie is er nou niet gek op avocado? Als vegetariër of vegan is avocado een blessing en lifesaver omdat het zo veelzijdig is en op allerlei manieren kan worden gebruikt, maar niks gaat boven een simpele avocado on toast lunch. Het enige wat je hoeft te doen is twee boterhammen roosteren en vervolgens je avocado erop te prakken of hem in plakjes op je brood te doen. Beetje zout en peper erop en klaar, tastyyyy & gezond!

Boterham met pindakaas en sambal
Soms heb je gewoon zin in pindakaas, het is lekker, vullend en vegan! Een boterham met pindakaas is natuurlijk wel erg standaard dus om het (letterlijk) op te spicen doen we er sambal bij. Super snel, makkelijk en natuurlijk lekker.

Homemade vegan pesto
Deze vegan pesto is super simpel om zelf te maken en kan gegeten worden op brood of gebruikt worden in allerlei andere gerechten. Het enige wat je hoeft te doen is de volgende ingrediënten mixen in een blender and you’re good to go!
Dit heb je nodig:
30 gram verse basilicumblaadjes
30 gram pijnboompitten
olijfolie
zout & peper
optioneel: gistvlokken als vervanging voor parmezaanse kaas

Veggie tosti
Maak een heerlijke groententosti met courgette, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes en de homemade pesto die we hiervoor hebben laten zien. (Je kunt natuurlijk ook gewoon pesto in de winkel kopen om het jezelf makkelijk te maken). Deze tosti is een heerlijke warme lunch optie en ook nog eens zonder kaas, dus vegan. Afhangend van hoe dik je de courgette wil is het slim om deze van te voren even in de pan te bakken. Verder hoe je alleen maar twee boterhammen besmeren met pesto en daar tussenin de courgette, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes te leggen. Even bakken in de pan of tussen het tosti ijzer en je hebt een heerlijke lunch.

Vegan Caesar Salad
Voor degene die niet per se brood willen eten voor lunch hebben we hier de heerlijke vegan variant op een Caesar salade van De Groene Meisjes. In dit recept maken ze de croutons voor de salade helemaal zelf wat natuurlijk iets meer tijd kost, maar als je het simpel wil houden kun je altijd kant en klare croutons kopen in de supermarkt.
Wat heb je nodig voor 1 grote kom salade? (2-3 porties als bijgerecht)
1 grote krop romeinse sla
1 avocado
1 handje kappertjes

croutons:
een half turks brood
1 eetlepel olijfolie
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
snufje zout

dressing:
2 eetlepels amandelmeel of hennepzaad, optioneel
2 eetlepels sojasaus
3 eetlepels mosterd
3 eetlepels edelgistlvlokken
3 eetlepels citroensap
2 kleine teentjes knoflook
3 eetlepels water
snufje zout

Bereiden:
-Verwarm de oven voor op 190 graden
-Snijd het turks brood in blokjes en leg op een bakplaat. Besprenkel met de olijfolie, knoflookpoeder, rozemarijn en zout. Mix door met een lepel of je handen zodat alle broodstukjes een beetje olie op zich hebben. Zet 10 minuten in de oven en mix tussendoor 1 keer goed door.
-Doe alle dressing ingrediënten in een blender of keukenmachine.
-Snijd de sla en avocado.
-Mix de sla met de dressing en serveer met de avocado, kappertjes, croutons, verse peper en extra edelgistvlokken.
Bron: http://www.degroenemeisjes.nl/vegan-caesar-salad/

**DINER**

Vegetarische burger
Ook als je vegetarisch of vegan eet mag je nog steeds soms wel eens een burger eten, en wat kan dat lekker zijn! Het is super simpel, je kiest een vegetarische burger uit de supermarkt: vega hamburger, groentenburger, pompoenburger, bonenburger, notenburger, de opties zijn eindeloos. Deze bak je in een pan en doe je vervolgens op een lekker broodje, je kunt een traditioneel hamburger broodje kiezen, maar het is natuurlijk ook heel lekker om er een italiaanse bol voor te gebruiken. De burger kun je vervolgens aankleden met tomaat, avocado, augurk en naar eigen smaak ketchup of vegan mayo!

Tomatensoep met knoflookstokbrood
Dit recept is makkelijk en snel en overheerlijk. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui 3 minuten. Pers knoflook erboven uit en bak 1 minuut mee. Voeg de paprikastukjes eraan toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg tomatenblokjes, tomatenpuree, opgevangen paprikavocht en groentebouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken. Doe de basilicum erbij en pureer de soep met een staafmixer fijn en breng op smaak met zout en peper. Garneer met verse kruiden naar keuze.
Ingrediënten tomatensoep:
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 pot gegrilde paprika’s
750 gram tomaten
2 blikjes tomatenpuree
250 ml groenteboullion
2 handjes verse basilicum

Maak voor het knoflookstokbrood een mengsel van olijfolie, 2 teentjes knoflook, italiaanse kruiden, zout en peper en smeer dit op het stokbrood voordat je het in de oven doet. Lekker in de tomatensoep dippen en je hebt een yummy diner!

Tomatensoep recept: http://veganchallenge.nl/tomatensoep-met-gegrilde-paprika/

Quinoasalade
Hier is hij, de meest stereotype healthy food: quinoa! Maar quinoa is niet alleen gezond, het is ook super lekker, vooral wanneer je het combineert met de juiste ingrediënten. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd een courgette, tomaat en een avocado in stukjes. Doe de tomaat en avocado vast in een saladebak terwijl je de courgette in een wokpannetje bakt. Het is lekker om de courgette te kruiden met tuinkruiden boullionpoeder van Maggi. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de salade bak en voeg nog wat olijfolie toe als dressing en wat zout en peper. Als laatste is het ook lekker om feta toe te voegen aan de salade, maar als je vegan eet kun je in plaats daarvan ook voor gistvlokken kiezen. Deze geven dezelfde pittige smaak als kaas en zijn dus een prima vervanging.

Vegan pizza
Pizza kun je heerlijk zelf maken met een kant en klare bodem. Je kunt in plaats van tomatensaus de homemade pesto gebruiken die we eerder hebben besproken bij de lunch ideeën. Top de pizza met groenten naar keuze, courgette is erg lekker! Mocht je vlees missen, probeer dan eens de vegan salami van Wheaty, deze is super lekker. Als kaasvervanging willen wij graag de tip geven om “parmezaanse kaas” te maken van cashewnoten. Doet de cashews in een blender en voeg uipoeder, knoflookpoeder en zout toe, strooi het over de pizza in plaats van kaas, so good!

Zoete aardappel salade
Deze salade is super gezond, lekker en voedzaam. Rooster zoete aardappel in de oven met een beetje olijfolie, tijm en zeezout. Maak een salade van linzen, verse spinazie, cherry tomaatjes en feta. Doe de zoete aardappel bij de salade en gebruik olijfolie als dressing, voeg naar smaak nog wat zout, peper en knoflookpoeder toe.

**SNACKS**

Guacamole met tortillachips
Dit spreekt eigenlijk al voor zich, maar we zullen nog even toelichten hoe je een heerlijk guaccie maakt. Prak twee avocado’s fijn en voeg er peper, zout, een teentje verse knoflook, limoensap aan toe. Snijd een tomaat in kleine stukjes en roer deze ook door het mengsel en daar heb je een heerlijke guacamole. Eet het met tortillachips of elk ander mogelijk ding wat je erin kunt dippen, want guac maakt alles goddelijk.

Hummus
Hummus is de perfecte snack en geweldig als dip. Een paar ideeën om in de hummus te dippen: komkommer, worteltjes, paprika en als je het iets minder gezond wilt maken: flatbread, soepstengels en toastjes.

Aardbeien gedipt in chocola
Verwarm 70% pure chocola (van Lindt) au bain marie totdat hij helemaal gesmolten is. Dip hier aardbeien in en eet het meteen op, OF laat ze een tijdje in de koelkast staan totdat de chocolade weer hard is geworden. Op die manier een super recept om te serveren aan vrienden, het ziet er namelijk heel mooi uit en lijkt alsof je veel moeite hebt gedaan terwijl het toch erg simpel is!

Geroosterde kikkererwten
Dit een geweldig alternatief voor borrelnootjes, zoutjes of chips. Het is super lekker, crunchy en ook nog een gezond. Je kunt de kikkererwten namelijk in de oven roosteren zonder olie. Je kunt kikkererwten gebruiken uit een blikje, deze moet je dan eerst even spoelen en daarna goed droog maken met keukenpapier. Verwarm de oven op 200 ˚C. Doe bakpapier op een bakplaat en verdeel de kikkererwten over de plaat. Bestrooi ze met zout en paprikapoeder (of andere kruiden naar keuze). Bak de kikkererwten ongeveer een half uur in de oven, schep tussendoor om en houd ze op het einde in de gaten zodat ze niet aanbranden. Heerlijk om als tussendoortje te eten, maar kan ook lekker in een salade worden gebruikt!

Energy Balls
Deze energy balls zijn een heerlijke zoete snack en als je maar genoeg cacao toevoegt komen ze dicht in de buurt van chocola. Het enige wat je nodig hebt zijn cashewnoten, havermout of havervlokken, een beetje olie, kan zonnebloem of kokosolie zijn en dadels. Doe alles bij elkaar in een blender en rol het mengsel in balletjes. Als laatste kun je ze in geraspte kokos rollen zodat ze er leuk uitzien aan de buitenkant.

We hopen dat we met deze post wat inspiratie op hebben gewekt bij jullie om nieuwe vega recepten te proberen en we willen iedereen die meedoet met Vegapril veel succes wensen!

 

Gebruik de hastag #Vegapril en laat zien welke recepten jij hebt gemaakt!

Reacties zijn gesloten