De Verwoestende Effecten Van Palmolie

Palmolie, iedereen heeft er vast wel een iets over gehoord of op de achterkant van een product zien staan, maar wat is palmolie en wat doet het met de natuur? Palmolie is een plantaardige olie die hoofdzakelijk gewonnen wordt uit de vrucht van de oliepalm. Palmolie bevat een hoog percentage aan verzadigden vetten en antioxidanten en word gebruikt voor voedingswaren zoals: margarine, frituurolie, aardappelchips, soepen en koekjes, palmolie wordt ook gebruikt voor grondstof producten bijvoorbeeld: zeep, shampoo, biodiesel en groene stroom.

De oliepalm groeit het beste in tropische klimaten en daardoor komt de meeste palmolie dan ook uit Maleisië en Indonesië. Na het planten van een oliepalm duurt het ongeveer vier jaar voor de eerste oogst. De plant houdt het dan nog 20 jaar vol om olie te ontwikkelen. Palmolie is booming business maar aan de productie van palmolie zit een keerzijde als het gaat om niet-duurzame productie ervan. Tropische regenwouden moeten aan de kant wijken, dieren zoals Orang-oetans, de Sumatraanse neushoorn en de Borneo-dwergolifant worden het leven steeds moeilijker gemaakt. Ook de lokale bevolking heeft last van de ontbossing. Zij zijn voor hun inkomsten en levenswijzen namelijk afhankelijk van het woud. In de afgelopen vijftig jaar is er vierenzeventigmiljoen hectaren aan regenwoud gekapt. Ook worden de kleine boerenbedrijven afgezet of bedreigt als ze niet mee werken met de grote bedrijven. De stukken land worden ingenomen of opgekocht voor een veel te lage prijs. Maar de palmolie markt groeit nog steeds en niet alleen maar in de goede richting. Er wordt nog steeds dagelijks vijftienhonderd hectare afgebrand voor nieuwe palmolie plantages. Als we zo door gaan met het blijven kappen van het tropisch regenwoud brengen we onszelf en de dieren die in het tropisch regenwoud leven in gevaar. Ook is dit zeer slecht voor het milieu, stukken bossen worden afgebrand en dat betekend heel veel Co2 uitstoot. Het is dus niet alleen slecht voor de dieren en mensen in het leefgebied maar ook voor onze aarde.

De productie van palmolie tast niet alleen de dieren die in het tropisch regenwoud leven aan. Doordat bij het productieproces illegalen chemicaliën worden gebruikt raakt lucht en water vervuilt wat natuurlijk zeer schadelijk is voor de mensen die werken in de palmoliefabrieken. Doordat de chemicaliën in het water terecht komen, komt er methaangas vrij en dit is weer erg schadelijk voor de bevolking en ook ontstaat hierdoor een grote vissterfte.

Bedrijven als het Wereld Natuur Fonds doen jaarlijks onderzoeken naar duurzame palmolie gebruik in Nederland bij grote bedrijven. Uit onderzoeken is gebleken dat Nederland het vergeleken met anderen Europese landen er niet heel slecht voor staat. ‘Maar we zijn er nog lang niet’ schrijft Sandra Mulder van het Wereld Natuur Fonds op hun website “De wereldwijde vraag naar plantaardige oliën blijft stijgen, met de aanleg van oliepalmplantages als gevolg. Binnen de stichting RSPO (dat staat voor: Roundtable for Sustainable Palm Oil) proberen we ervoor te zorgen dat dat niet ten koste gaat van het leefgebied van bedreigde diersoorten. We roepen daarom alle bedrijven, zoals supermarkten, voedsel- en cosmeticafabrikanten, en de veevoerindustrie op zo snel mogelijk over te schakelen op het daadwerkelijk verwerken van duurzame palmolie in hun producten. En het aankopen van RSPO Next palmolie in hun doelstellingen op te nemen.” “Door continue te werken aan verduurzaming van productiemethodes kan de palmolie-industrie economische groei en sociale ontwikkeling opleveren, zonder dat dit ten koste gaat van natuur en mensen,”

Wij kunnen als consumenten een groot verschil maken als het gaat om de vraag naar palmolie. Gewoon NEE zeggen tegen merken en producten waarin dit verwerkt is. Het klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar daarom helpen we je graag op weg:

Wat kun je doen om palmolie te vermijden:

  • Palmolie wordt vaak onder de schuilnaam plantaardige olie op een product gebruikt.
  • Wanneer de verzadigden vetten in een product meer dan 40% van het totale vetgehalte zijn, zit er altijd palmolie in (dit staat vaak niet aangegeven).
  • Ingrediënten met het woord palm erin zijn gemaakt van palmolie of van de vrucht van de oliepalm.
  • De volgende schuilnamen worden vaak gebruikt: Plantaardige olie/ vetten, Palmate, Palmitic acid, Palm stearine, Palmitate, Sodiumkernelate
  • Bijna alle zoete huismerken bevatten palmolie (donuts, muffins, taart, chocolade, snoep, enz.)
  • Goede alternatieve producten zijn producten van 100% zonnebloemolie, maisolie of koolzaadolie.

 

Bronnen:

http://www.palmolie.info/wp-content/uploads/2013/11/INGREDIENTENLIJST-OM-PALMOLIE-TE-HERKENNEN.pdf
https://www.wnf.nl/nieuws-en-resultaten/bericht/ronde-tafel-voor-duurzame-palmolie-neemt-next-step.htm
http://www.rspo.org/members/156/SIPEF-Group
https://www.wnf.nl/nieuws-en-resultaten/bericht/ronde-tafel-voor-duurzame-palmolie-neemt-next-step.htm

Reacties zijn gesloten